Vad är barbecue (BBQ)?

När vi svenskar säger barbecue så menar vi nog bara ett vanligt grillparty medans en amerikan ser drömmande ut och förbereder sig för en smakupplevelse utöver det vanliga.
Amerikaner och australiensare är experter på grillning och använder sig oftast av BBQ metoden som egentligen betyder att man grillar indirekt (inte över glöden) och gärna i en s.k. smoker, en ”grill” som består av 2 behållare eller utrymmen, se bild.
Man eldar, använder briketter eller kol i det ena utrymmet och placerar det du vill grilla i det andra. Det finns en öppning mellan dessa utrymmen som gör att värme samt rök passerar genom utrymmet där maten ligger.

Temperaturen styr man med ett spjäll och genom att se till at det glöder/brinner lagom, temperaturen bör ligga kring 125 grader. Det innebär också att det tar länge tid att grilla maten men som i stället blir fantastiskt saftig och smakrik. Se våra tips på recept också, receptsamlingen kommer utökas under våren.Om man nu inte äger en smoker så går det hyfsat bra att grilla indirekt på din klotgrill med lock, ju större grill desto bättre effekt. Placera glöden på en sida och maten på den andra. Lägg gärna en folie under för att skydda maten från stark strålningsvärme från glöden.


Glöd i ena änden maten i den andra…

Om du använder gasolgrill med flera värmezoner så kör du värmen endast på en värmezon och placerar det du skall grilla så långt bort från värmen som det är möjligt. Du måste förstås ha ett lock på din grill. Ev. smaksättare av trä måste placeras i en behållare/plåtlåda etc. för att ha möjlighet att avge rök och smaker. Man skall inte lägga träflis direkt mot brännaren då den kan tilltäppas av sot och aska.


Gasolgrill med träsmaksättare i plåtlåda i kanten…


Rökgrillningen har kommit igång ordentligt, men stäng locket!